Hej,

Här kommer ett första inlägg med lite uppdatering på hur det går i SO 4A. Vi har jobbat mycket med Atlas, kartor och Google Earth i början av terminen. Vi avslutade med en lite kunskapskoll som gick bra, här kommer några av  svaren:

Beskriv kort skillnaden på hur man vanligtvis gjorde kartor för 200år sedan mot idag?Dom gissade hur kartorna såg ut uppifrån för dom hade inte helikopter.
Idag gör vi kartor mer exakt för vi har satelliter att ta bilder med, Men förr i tiden chansade dom hur det såg ut uppifrån därför är det bättre idag.
Dom gick upp på ett berget och tittade runt sig. sen ritade de.

Beskriv kort ett bra sätt att gå tillväga om man vill hitta berget Kebnekaise i en kartbok och inte vet vart i Sverige det ligger?
Man kollar längs bak i boken där det finns ställen som det har skrivit upp på vilken sida och koordinat.
Man kollar i namnregistret längst bak.

Beskriv kort varför en platt världskarta inte är helt korrekt.
För att jorden är rund så de har lagt till små bitar som egentligen inte är korrekta.
För den riktiga världen är rund och på en platt karta ser man inte helt korrekt eftersom den är platt.

Skriv hur du tycker att det varit att arbeta med kartor och vad du tycker att du lärt dig.
Jag har lärt mig hur man letar fram ställen i världen.
Jag tycker det har vart ganska kul och jag har lärt mig mer hur man kollar vart olika länder ligger och deras grannländer
Jag har lärt mig att jorden inte blir korrekt när man plattar ner den.
Jag har lät mig hur kartor för förr i tiden såg ut.
Det har varit roligt att leta efter saker.

Nu har vi påbörjat arbetet med Sverige. Vi har tittat på det första avsnittet av serien ”Geografens testamente – Den stora Sverigeresan”. Vi har läst om istid, sjöar och landhöjning. Vi har jobbat med begrepp kring detta, bland annat genom fråga-fråga-byt då eleverna har begrepp och förklaringar och tränar på att förklara dem och sedan byta kort. Nu är de igång att göra små förklaringsfilmer i appen ”Explain Everything” om hur Vänern bildades. Några av dessa kommer att dyka upp här inom kort. Nästa fredag delas den första So läxan ut. Det blir att lära sig var de viktigaste sjöarna och älvarna finns samt namnen på olika delar av Östersjön.

/Joel


Prenumerera på nya blogginlägg